Wat is Panorama 2.030?


Utrecht groeit gestaag… van een provinciestad tot een middelgrote Europese stad. Utrecht verandert en Utrechters veranderen hun stad. Daar willen we de komende tijd graag extra aandacht aan besteden door de verhalen van en over Utrechters, in het verleden, nu en in de toekomst op te halen en te verbinden. We willen op zoek naar nieuwe mogelijkheden die Utrechters voor zichzelf en andere stadsgenoten zien. Hoe kunnen we daar samen vorm en inhoud aan geven? Panorama 2.030 brengt tal van initiatieven op dit gebied samen, organiseert het gesprek erover en wil de feitelijke toekomst inspireren. Panorama 2.030 is de lange termijn ontwikkeling waarin Utrechters op zoek gaan naar hun gemeenschappelijke toekomst.

Utrecht groeit naar een stad van 400.000 mensen. Dat betekent dat de stad keuzes moet maken op het gebied van wonen, leven en recreëren. Wat vind jij belangrijk voor Utrecht? Hoe ervaar jij de stad? Hoe woon je? Hoe leef je? Hoe recreëer je het liefst? Wat vind je belangrijk in de stad en wat is er nodig in de toekomst? Wat wil je behouden, en wat wil je erbij? En hoe zou je daar iets aan willen bijdragen? Daar zijn we benieuwd naar!

De stad kent vele dimensies, onontdekte mogelijkheden en vele potentiele richtingen waarin ze zich zou kunnen ontwikkelen. Die willen we met elkaar ontdekken en daarbij is het ene verhaal niet beter of belangrijker dan het andere. Voor alles willen we met Panorama 2.030 de verhalen met elkaar verbinden, zodat ideeën en wensen elkaar kunnen aanvullen; Het doel is immers het zoeken naar de stad die we samen willen. Dat gaat niet altijd van vandaag op morgen, maar een zelfbewuste stad heeft de toekomst! Dat is zeker …

woensdag 8 april 2015

2025: Cultuur en de Stad

Op 22 april organiseert een brede coalitie Utrechtse cultuurmakers een potje toekomstkijken over cultuur en politiek in Utrecht. Politici, beleidsmakers, kunstenaars, initiatiefnemers en ondernemers flitsen samen met het publiek naar het jaar 2025, om te kijken hoe die toekomst eruit ziet. Omdat zowel de cultuursector als de gemeente steeds meer samen concrete toekomstplannen moeten maken. Omdat de relatie tussen kunst, ondernemers en overheid snel aan het veranderen is. En iedereen dus baat heeft bij een langetermijnblik, die verder gaat dan ieders eigen agenda. Een onderzoek dus, naar wat Utrecht allemaal kan zijn in de toekomst (en hoe we hier al mee begonnen zijn).

Voor kunstenaars, creatieven, ondernemers, beleidsmakers, onderzoekers, politici en verder iedereen die beseft welke rol cultuur heeft in Utrecht en wil proeven aan de toekomst.

 
 
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten