Wat is Panorama 2.030?


Utrecht groeit gestaag… van een provinciestad tot een middelgrote Europese stad. Utrecht verandert en Utrechters veranderen hun stad. Daar willen we de komende tijd graag extra aandacht aan besteden door de verhalen van en over Utrechters, in het verleden, nu en in de toekomst op te halen en te verbinden. We willen op zoek naar nieuwe mogelijkheden die Utrechters voor zichzelf en andere stadsgenoten zien. Hoe kunnen we daar samen vorm en inhoud aan geven? Panorama 2.030 brengt tal van initiatieven op dit gebied samen, organiseert het gesprek erover en wil de feitelijke toekomst inspireren. Panorama 2.030 is de lange termijn ontwikkeling waarin Utrechters op zoek gaan naar hun gemeenschappelijke toekomst.

Utrecht groeit naar een stad van 400.000 mensen. Dat betekent dat de stad keuzes moet maken op het gebied van wonen, leven en recreëren. Wat vind jij belangrijk voor Utrecht? Hoe ervaar jij de stad? Hoe woon je? Hoe leef je? Hoe recreëer je het liefst? Wat vind je belangrijk in de stad en wat is er nodig in de toekomst? Wat wil je behouden, en wat wil je erbij? En hoe zou je daar iets aan willen bijdragen? Daar zijn we benieuwd naar!

De stad kent vele dimensies, onontdekte mogelijkheden en vele potentiele richtingen waarin ze zich zou kunnen ontwikkelen. Die willen we met elkaar ontdekken en daarbij is het ene verhaal niet beter of belangrijker dan het andere. Voor alles willen we met Panorama 2.030 de verhalen met elkaar verbinden, zodat ideeën en wensen elkaar kunnen aanvullen; Het doel is immers het zoeken naar de stad die we samen willen. Dat gaat niet altijd van vandaag op morgen, maar een zelfbewuste stad heeft de toekomst! Dat is zeker …

woensdag 30 april 2014

Utrecht: Stad van de Toekomst op 24 en 25 mei



Op zaterdag 24 en zondag 25 mei vindt het tweedaagse festival DE STAD DE TOEKOMST plaats. Ook in Nederland willen, kunnen en moeten we steeds meer invloed hebben op het gebruik en de invulling van onze eigen omgeving. Wonen we straks in een stad waarin je zelf je voedsel verbouwt, een huis print, je bier brouwt, energie opwekt en je eigen gezondheid analyseert? Culturele Zondagen presenteert de ideeën en belevingen van de nieuwe stedeling over de stad van de toekomst. Dit gebeurt aan de hand van nieuwe technologieën, muziek, workshops, dans- en theatervoorstellingen, lezingen, interactieve games, productdemonstraties, documentaires en eten en drinken. Het festival neemt Utrecht – een groeiende stad met het grootste aantal jonge inwoners in Nederland - als voorbeeld.

Negen ontmoetingsplekken in de stad vormen zo’n 48 uur lang het festivalterrein van DE STAD DE TOEKOMST. Iedere ontmoetingsplek kent zijn eigen subthema: een groene oase tussen Centraal Station en Mariaplaats, rust en bezinning op het Domplein, creatieve en dynamische ‘hubs’ in de zee van verkeer op het Westplein, een authentieke ‘foody’ markt op het Vredenburgplein. De bibliotheek als gids door het web van kennis, vanuit de waanzinnige Kitchen Monument tent van de Berlijnse urban designers Raumlabor op de Mariaplaats en een wereld waarin eigen intitiatief en zelf maken voorop staat in Merwede. Oude en nieuwe ambachten zie je met CZLabs in de Twijnstraat/Ledig Erf en programma’s over het nieuwe wonen en werken zijn gesitueerd in spannende, industriële gebieden als de Trip op Rotsoord en Cartesius.

http://www.culturelezondagen.nl/zondag/2014/de-stad-de-toekomst#toContent

Geen opmerkingen:

Een reactie posten